In december 1997/januari 1998 werd ik in het medisch centrum behandeld voor een wangcarcinoom in mijn linker onderkaak. Die behandeling zie ik als een geluk bij een ongeluk. Ik ben de kaakchirurg die mij aanvankelijk beoordeelde nog steeds dankbaar dat hij mij heeft verwezen naar het medisch centrum.

De behandeling van een wangcarcinoom is ingrijpend. Gelukkig zijn speekselklieren gespaard gebleven en zijn er geen gezichtsverminkingen ontstaan. Doordat de bloedsomloop in de onderkaak is verminderd, is deze gevoelig voor koude weersomstandigheden. Dat kan dan tot een verstijfd gevoel leiden, maar daarmee valt zeer wel te leven.

Het is na de behandeling goed gegaan. De kwaal kwam als een donderslag bij heldere hemel, maar ik nam mij voor om mijn beroepswerkzaamheden en andere activiteiten zo snel mogelijk te hervatten. Dat is ook gebeurd. Het valt niet aan te tonen dat dit mijn herstel heeft bevorderd, maar het heeft mij in ieder geval wel een goed gevoel gegeven. Hetzelfde geldt voor de uitstekende nazorg en begeleiding die ik door de jaren heen heb mogen ontvangen bij de afdelingen Mondheelkunde, Radiologie en KNO/Hoofd-halschirurgie van het hoofd-hals medisch centrum.

Derde Europese
week voor
Hoofd-halskanker

21 - 25 September 2015