Wat gaat dit worden in de toekomst?

Als eerste familie en vrienden inlichten over de mogelijkheden om te overleven.
Kanker betekend; In een molen terecht komen en geen mogelijkheid vinden om de molen te verlaten. In deze tijd begin je de spreuk “Geloof, hoop en liefde”te begrijpen met als aanvulling “Overgave”.
De Liefde in de spreuk staat voor de liefde die sterk opbloeit van je familie en vrienden. Vooral de levenspartner, kinderen en kleinkinderen spelen hierin een grote rol.
Tijdens de vele vaak emotionele gesprekken groeit de hoop dat alles goed gaat komen. Hierbij helpen ook de vele goede gesprekken met de medische specialisten die je het geloof geven dat de hoop op genezing groter en definitiever maakten.
Na veel psychisch tegenstribbelen met het motto , het Hoe , Waarom en Waarom ik, komt vlak voor de geplande operatie de berusting en overgave.
De overgave komt mede door de deskundigheid van het personeel en de verpleegsters die je begeleiden vlak voor de operatie. Die begeleiding zorgt er voor dat je denkt “Laat je maar gaan, laat het maar komen anders ga je dood….
Na de operatie en herstelperiode weet je en voel je dat het goed komt. Als dan de specialist met het goede nieuws komt dat tot zover alle door kanker aangetaste delen uit de mond en hals waren verwijderd gaat de “zon weer stralen”en dat terwijl het februari was en het buiten sneeuwde….
De eerste dagen thuis waren ondanks de liefde en genegenheid van de familie en vrienden beangstigend. De geborgenheid en medische zorg waren er niet meer.
Deze angst verdween gaande weg….

Ik kon twee weken rusten en bijkomen voordat er een periode van zes weken aanbrak van een dagelijkse preventieve bestraling. De bestralingen verliepen zonder problemen mede door een zeer deskundig team op de afdeling radiologie. Er was weer een periode afgesloten en er moest weer afscheid genomen worden van een begeleidingsteam wat niet zonder emotie verliep, want ook dit team was bijzonder begaan met de patiënten en daardoor ontstond er een band….

.
…Bovenstaand verhaal is 9,5 jaar geleden gebeurd. De controles nadien zijn er nog steeds en iedere keer nog geruststellend. Negen en een half jaar geleden was ik ziek. Ik had mondkanker en kon dat moeilijk bevatten.
Nu,na al die tijd is het leven weer normaal met als uitzondering dat de zon veel meer schijnt als ooit te voren en het genieten van het leven is veel intenser geworden

Ik wil daarom aan alle medici die bijgedragen hebben aan mijn genezing van kanker en later begeleidt hebben mijn dank uitspreken. DANK U.

Derde Europese
week voor
Hoofd-halskanker

21 - 25 September 2015